Bodine

Anthology (The Complete Album Collection)

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst: Nederland
Label: Pseudonym
Website: n.v.t
Tracklist
Bodine
Rock Rosetta (3:24)
Back Street Crawler (3:18)
Freight Train (3:23)
Gonna Get Back (3:10)
You Didn't Give Me Love (5:24)
On the Look Out (3:46)
New York City Streets (4:53)
Oh Wee Baby (3:01)
Foggy Fantasy (4:58)
Shooting Dice (2:45)

Bold As Brass
Rock Machine (3:45)
Heavy Rain (5:14)
Aragorn (4:25)
Heavy Metal Heart (4:48)
Wild Fire Queen (6:15)
Pumpin' Iron (3:55)
Breakin' Out (4:05)
Regular Rocker (4:24)

Three Times Running
Shout (4:23)
Battlefield (5:45)
Black Star Rising (5:11)
Below the Belt (6:29)
The Force (6:30)
Hard Times (5:05)
Rampage (5:20)
Free Kick (3:56

Bonus cd: Bodinism
Shooting Dice (Demo) (2:37)
Gonna Get Back (Demo) (3:05)
Rock Rosetta (Demo) (2:50)
Backstreet Crawler (Demo) (3:12)
Find The Road (Demo) (5:16)
On The Lookout (Demo) (3:35)
Freight Train Runnin' (Outtake) (3:25)
You Didn't Give Me Love (Outtake) (5:22)
Foggy Fantasy (Outtake) (5:11)
Gonna Get Back (Outtake) (3:12)
New York City Streets (Outtake) (4:51)
Jingles Album Bodine (1:35)
Rock Doctor (Demo) (4:04)
Regular Rocker (Orignal Version) (3:24)
Bodine Interview (9:00)

Bodine is van oorsprong een Haagse band opgericht in 1978 door gitarist Rene Rijsdijk (aka Rheno Xeros) en drummer Gerard Haitsma. Haitsma repeteerde met zijn drums in die jaren veel in een balletschool, waar hij de lessen van ballerina’s begeleidde door verschillende ritmes te drummen waarop zij oefenden.

Bassist Armand van der Hoff en zanger Jay van Feggelen treden een paar maanden later toe tot de band. Van Feggelen is door middel van een advertentie in het muziekblad OOR gerekruteerd. Van Feggelen had onder de naam Solomon Kane in 1976 een single uitgebracht en was naarstig op zoek naar een band die bij hem paste. In de jaren ‘79 en ‘80 toert de band onder andere als support-act van Herman Brood & Wild Romance. Met dit viertal wordt ook het debuutalbum geproduceerd. De band heeft nooit een lang bestaan genoten, men was voornamelijk actief tussen 1980 en 1983/84. Ondanks het korte bestaan heeft de band een stevig fundament achtergelaten in de beleving van de hardrockliefhebbers in de jaren tachtig, samen met bands als Vandenberg, Helloïse, Picture en Vengeance.

De muziek van Bodine kenmerkt zich in beginsel door rock die tegen hardrock aanschurkt, aangevuld met een randje blues en ontwikkelde, verhalende songteksten. Het gelijknamige debuutalbum is achteraf beschouwd een bijzonder sterke release en verschijnt in 1981 onder het label Rhinoceros. De plaat omvat veel radiovriendelijke rocksongs met de daarbij horende lengtes; de songs duren gemiddeld niet langer dan drie en een halve minuut. De plaat is aangenaam om te beluisteren, het bevat heerlijke onverbloemde rock die zeker tijdens een autorit heerlijk is uit te zitten. Achteraf gezien kan je een klein bezwaar maken bij enkele songs, sommige nummers hebben een wat laffe fade-out, zoals het nummer Oh Wee Baby. In die tijd niet een ongebruikelijk productiemiddel, maar met iets meer aandacht kon daar ongetwijfeld meer uitgehaald worden.

Veelzijdiger, meer naar de hoek van hardrock klinkt het album “Bold As Brass” dat een jaar later verschijnt. Ondertussen is Arjen Anthony Lucassen toegevoegd aan de band en aan zijn hand is een verschuiving een feit, Bodine evolueert snel naar een hardrockformatie. Zanger Jay van Feggelen is vervangen door Axel Langemeijer (aka Mad Man Axel), die zeker niet onderdoet voor van Feggelen. Langemeijer heeft aanzienlijk meer bereik maar lijkt in de basis in mijn beoordeling op de stem van van Feggelen. Desondanks is de stem van Langemeijer meer geschikt voor het type muziek van dat moment: de kant van hardrock. Langemeijer varieert meer dan van Feggelen, hij richt zijn stijl wat meer richting die van David Coverdale (Deep Purple, Whitesnake). Pikant detail is dat Arjen Lucassen ook in de markt was voor de vacature van zanger voorafgaande de ontdekking van “Mad Man Axel”. Het album verschijnt in meerdere Europese landen en verkoopt (voor die jaren) niet buitengewoon veel, maar toch worden er 20.000 exemplaren verkocht.

Het derde album verschijnt weer een jaar later: “Three Times Running”. Aan het einde van de tour van “Bold As Brass” haakt bassist Armand van der Hoff af. Van der Hoff verdiept zich meer en meer in het Christendom en krijgt een afkeer van de donkere stijl van de muziek en de teksten. “Three Times Running” kenmerkt zich ten opzichte van de vorige cd’s doordat er meer ruimte is voor het instrumentarium en wat minder voor de vocalen. Er zijn meer (gitaar)solo’s te horen, meer riffs, en ten opzichte van het debuutalbum, dat slechts twee jaar daarvoor is verschenen, is de muziekstijl volkomen veranderd. Het album verschijnt in twintig landen, waaronder de VS en Zuid-Afrika en kent een verkoop van zo’n 25.000 exemplaren. In 1984 valt de band langzaam uit elkaar, voornamelijk doordat Arjen Lucassen overstapt naar Vengeance, maar ook andere factoren speelden mee in hoe de band door het potentiele hardrockpubliek wordt gezien. Het tijdschrift Aardschok speelt daarin een negatieve rol, het blad insinueert in een interview dat de band homoseksuele kenmerken heeft, gedeeltelijk door de wijze waarop zanger Axel Langemeijer zich op het podium presenteert en het dragen van lippenstift en witte schmink door gitarist Rheno. Dit alles hielp in die tijd niet mee bij het doorbreken van de band.

De vierde (bonus)schijf van de box “Bodinism” is er één met demo en rare versies van bestaande nummers en een uniek negen minuten interview met de band door Alfred Lagarde. Die laatste had overigens een klein aandeel op de tweede cd van de band en werd later ook de manager van de band. De demo’s zijn voornamelijk afkomstig van het debuutalbum, twee zijn er verbonden aan het tweede album van de band.

Voor een band die formeel gezien maar vier of vijf jaar heeft bestaan heeft Bodine binnen die vijf jaar een behoorlijke transformatie ondergaan. Waar het begon met toegankelijke rock met wat blues en alternatieve invloeden, evolueert de band binnen een paar jaar naar een hardrock formatie. Achteraf kan je zeggen dat de band wellicht te snel is veranderd en dat de tijdingen niet meezaten. Toch is Bodine een belangrijk factor geweest binnen de Nederlandse hardrockscene. Dit is een box die de moeite waard is voor zowel de fan van weleer als de liefhebber die nooit in aanraking is gekomen met de band. Voor iets meer dan dertig euro ben je getuige van een stukje Nederlandse rockgeschiedenis.