Bodine – Anthology
Pseudonym Records
Release datum: 16 november 2019
Tekst: Sjak Roks – 12 november 2019
“Bodine staat garant voor een onmisbaar stukje metal geschiedenis in Nederland en daarom is deze ‘Anthology’ ook een must voor al diegenen die daarin geïnteresseerd zijn.”
9/10

Samen met Picture heeft de Haagse metal-band Bodine aan de wieg gestaan van het ontstaan van de Nederlandse hardrock-scene en waar Picture anno 2019 nog steeds actief is, heeft Bodine reeds lang geleden de handdoek in de ring gegooid. Men heeft echter met hun drie releases, zijnde ‘Bodine’ (uit 1981), ‘Bold As Brass’ (uit 1982) en ‘Three Times Running’ (uit 1983), wel een zeer interessante erfenis achter gelaten. Alle drie de Bodine albums zijn nu door Pseudonym Records opnieuw op de markt gebracht in een erg fraaie box-set en om een en ander extra aantrekkelijk te maken is er ook nog een vierde schijfje aan toegevoegd getiteld ‘Bodinism’, waarop een aantal demo- en alternatieve versies te vinden zijn alsmede wat jingles en zelfs een interview uit de begintijd van de band.

Bodine is in 1978 gestart als een samenwerkingsverband tussen drummer Gerard Haitsma en gitarist Rene Rijsdijk (die onder de artiestennaam Rheno Xeros in de band actief was) en dit tweetal werd later aangevuld met bassist Arman van der Hoff en zanger Jay van Feggelen. In de begin jaren tachtig raakte de bekende disc jockey Alfred Lagarde (die een eigen radioshow genaamd “Betonuur” had op de Nederlandse radio) dusdanig onder de indruk van de band dat hij een platendeal regelde bij Rhinoceros Records en tevens de produktie van het eerste gelijknamig getitelde album voor zijn rekening nam. Op ‘Bodine’ waren een tiental erg energieke bluesy hardrock nummers te vinden, waarop met name zanger Jay van Feggelen in positieve zin opviel, die dusdanig tijdloos zijn dat ze ook nu nog het beluisteren meer dan waard zijn. Met name ‘Rock Rosetta’, het stevige ‘Freight Train Runnin’’ en ‘Foggy Fantasy’ waren erg sterke tracks, maar de kracht van ‘Bodine’ was met name dat het kwaliteitsniveau erg consistent was.

Helaas zorgden de welbekende muzikale en ook persoonlijke meningsverschillen er voor dat zanger Jay van Feggelen het na één album al voor gezien hield en hij werd vervangen door Axel Langemeijer (“Mad Man Axel”). Tevens werd de line-up uitgebreid met een extra gitarist in de persoon van Arjen “Iron Anthony” Lucassen om het overall bandgeluid wat aan te dikken. Dit zorgde er voor dat de tweede plaat ‘Bold As Brass’ veel meer rech-toe-recht-aan heavy metal was dan het debuut. Nog steeds waren er wel de nodige melodieuze invloeden in het materiaal te bespeuren, maar de unieke sound van ‘Bodine’ was toch grotendeels verdwenen. Dat neemt niet weg dat ook ‘Bold As Brass’ een uitstekende plaat was, waarvan met name ‘Regular Rocker’, ‘Rock Machine’ en ‘Heavy Rain’ tot de verbeelding spraken.

Een jaar later kwam dan ‘Three Times Running’ uit en ook dat was een erg solide metal plaat met mijns inziens ‘Black Star Rising’, ‘Shout’ en ‘Hard Times’ als beste nummers. Zoals gezegd zijn deze drie album nu samengevoegd in deze ‘Anthology’ box-set, aangevuld met ‘Bodinism’ waarop het nodige nooit eerder uitgebrach