Een stukje Nederlandse hardrock geschiedenis in een mooi verzorgde 4-cd box.

Pseudonym Records brengt wederom een carrière overspannend overzicht uit, zoals zij wel vaker gedaan hebben. Met aandacht voor details en het liefst met geluid van de originele mastertapes. Het is dat extra beetje aandacht waar je als fan van geniet, iets wat de grotere maatschappijen nog wel eens uit het oog verliezen. Bodine wordt in 1978 opgericht en weet in haar korte bestaan drie albums af te leveren. In 1984 valt het doek voor de band en alleen Arjen Lucassen weet daarna nog van zich te laten horen, in Vengeance en daarna met zijn project Ayreon.

Het eerste album van Bodine komt in 1981 in de winkels. Het is een tien titels tellend werk, stevige rock met blues invloeden. Luister maar eens naar You Didn’t Give Me Love, dit is veel meer blues dan hardrock. Album opener en single Rock Rosetta is daarentegen een onvervalst hardrock nummer, maar ook hier hoor je de blues invloeden. Foggy Fantasy is een rustige bluesrock ballad.  De band bestaat op dit album nog uit vier personen, zanger Jay van Feggelen, gitarist Rheno Xeros, drummer Gerard Haitsma en bassist Armand van der Hoff.

Als in 1982 bold As Brass uitkomt, heeft de band een tweede gitarist in de persoon van Arjen Lucassen. Zanger Van Feggelen is vervangen door Axel Langemeijer. Meteen vanaf de eerste tonen van Rock Machine zit het tempo er in. De stem van Langemeijer is rauwer dan die van zijn voorganger. De blues invloeden op dit album zijn vrijwel nihil, er wordt stevige rock gespeeld. Nummers als Heavy Metal Heart, Jailbreak Musings en Regular Rocker klinken heerlijk vertrouwd.

Het derde en laatste album Three Times Running komt in 1983, zodat de band drie jaar op rij een album heeft afgeleverd. Bassist Van der Hoff speelt niet meer mee op dit album, de baspartijen zijn ingespeeld door de Duitse bassist Jeronimo. De nummers op het album vervolgen de ingeslagen koers van het voorgaande album, met hier en daar wat meer instrumentale stukjes. In Shout is er bijvoorbeeld wat ruimte voor een korte gitaarsolo. Als bonus bij de cd is de single versie van dit nummer toegevoegd.

De vierde cd in deze box is het meest interessant. Onder de titel Bodnism horen we diverse outtakes en demo’s. Zo horen we de demo versie van de eerste single Rock Rosetta en een outtake van You Didn’t Give Me Love. De afsluiter is het allereerste radio interview van Bodine met Alfred Lagarde, die later hun producer zal worden.

Vier cds lang is het genieten geblazen. Waarom is deze band nooit doorgebroken? Aan de muziek kan het niet liggen, mocht dit onbekend terrein zijn: ga vooral luisteren.